top of page

PELSSTELL: Hva slags utstyr bør jeg ha?

For en velstelt pels kreves riktig redskap, og det er derfor viktig å velge det rette utstyret til nettopp din hunds pelsstype.

Pelsen er del av kroppen til hunden din, og det er derfor nødvendig å pleie den godt og jevnlig. Ofte får vi spørsmål fra valpekjøpere eller andre hundeeiere om hva slags børster og sakser som kan være nyttige til vanlig pelsstell av Shetland Sheepdog. Vi har derfor laget denne artikkelen for å gi dere våre anbefalinger.


En Shetland Sheepdog har en pels som krever relativt mye stell og bør gjennombørstes skikkelig minst én gang i uken.

Her er våre 7 must-haves for pelsstellet:


1. Børste med stålpinner Trenger igjennom over- og underpels for å kunne glatte det ut, uten at det skader huden. Disse fås i flere størrelser, og jeg vil anbefale en stor børste til rygg, mage, bryst og hale, og en av litt mindre størrelse til bak ører, armhuler og skjørter (der det ofte kan floke seg).


Disse børstene er fra Madan og fås i flere størrelser og farger.

2. Karde En karde hjelper til å ta bort løs pels, gre ut floker og gir pelsen volum. Denne er perfekt å bruke samtidig mens du føner hunden etter bad. Disse fås også i ulike størrelser og varianter ettersom hva man foretrekker å bruke.


Liten og lett karde fra Doggyman.


3. Kam Nyttig verktøy ved klipping, for å shape eller finpusse pelsen. Også effektiv på død pels og floker.


God kvalitetskam fra Original Greyhound Belgium som også er antistatisk.


4. Finpuss børste Børste som går mer i overflaten. Perfekt til å gå over hele pelsen, shape og sette siste prikk over i'en før du går inn i utstillingsringen. Kan være for eks. av typen Mason Pearson.5. Potesaks Til bruk under- og rundt potene. Husk at sheltien skal ha en oval form på potene.


Buet potesaks fra Rose Line.


6. Effileringssaks Perfekt til klipp av ører, poter, ben og ved haser for å få et jevnt og naturlig resultat.


Eksempel på effileringssaks. Denne er kjøpt på eBay.


7. Klotang Til sist, men ikke minst - klotang! Finn en som ligger godt i hånden og som kommer lett til små sheltie-klør. Husk også å ha blodstopp tilgjengelig om du skulle være uheldig å klippe for mye.


Klotangen fra Millers holder seg skarp og fin lenge.


Annet utstyr som også kan være kjekt og ha:


  • Grovkam / bartekam Denne lille kammen kan brukes til å fjerne bittesmå floker, smuler eller møkk i pelsen.

  • Ullkniv Obs! Vær forsiktig med bruk av denne. Vi anbefaler ikke å bruke ullkniv med mindre din hund har ekstremt mye underull som er vanskelig å få børstet igjennom.

  • Veske / koffert til utstyret ditt Når man først har brukt en del penger på ordentlig utstyr, kan det være lurt å oppbevare det riktig. Børster kan for eks. lett punktere om de ligger i klem.

  • Sprayflaske med vann / balsam Du bør aldri koste igjennom en tørr pels, da dette vil kunne påføre pelsen unødvendig slitasje. Bruk en sprayflaske med rent vann eller balsamspray, og gi pelsen en dusj av dette før du begynner med å børste.

  • Tannbørste Små raser er mer utsatt for dårlig tannhygiene. Vi anbefaler derfor at du lærer hunden å pusse tennene for å forebygge mot tannsten og plakk.

  • Blåser eller en god hårføner Den lange og tykke pelsen kan være utfordrende å få helt tørr etter bad. Ved hjelp av en blåser blir tørketiden kortere og mer effektiv. En god føner er også et godt alternativ.

  • Stellebord Et eget stellebord til hund er svært praktisk når man skal gjøre pelsstellet.


Jeg håper at dette ga deg litt tips og hjelp når du nå skal gå til innkjøp av utstyr for å gi din sheltie riktig pelsstell. Dette er på ingen måte noen fasit, da man lærer ofte ut ifra egne erfaringer. Om du har spørsmål eller gode tips til denne artikkelen må du gjerne ta kontakt. Lykke til!

svart Bakgrunn
bottom of page